Švica – na obisku pri slovenskih izseljencih

Učenci 9. razreda smo dve leti sodelovali v gledališkem krožku. Čeprav nam na začetku ni bilo najbolj jasno, kaj učiteljica hoče od nas, in smo mislili, da bomo na odru pač povedali besedilo, ki se ga bomo morali naučiti na pamet, smo kmalu odkrili, da je uprizarjanje predstav drugi svet, ki nas je kar posrkal vase.

S pomočjo ravnateljice Zdenke Ekselenski pa nam je uspel celo mednarodni projekt. 22 maja 2023 smo odšli v Švico, kjer smo dramsko predstavo Od kod si, kruhek? zaigrali slovenskim izseljencem in otrokom v švicarski multikulturni šoli. S seboj smo vzeli še razredničarko Franjo Senčič in učiteljico Janjo Kraner, saj brez njiju predstava ne »zveni« tako dobro.

V Švico nas je čakala dolga in naporna pot z vlakom, dnevi v Zürichu, Winterthurju in Bernu pa so bili polni aktivnosti. Kljub temu da je bila naša ekskurzija delovna in smo ponosno predstavljali Slovenijo in našo šolo ter slovenski jezik in kulturo, smo imeli priložnosti si ogledati srednjeveški Bern in gospodarsko središče Zürich, prijazno nas je sprejel veleposlanik Slovenije v Bernu, mag. Iztok Grmek,  obiskali smo Papilioramo, najboljši pa je bil ogled FIFA muzeja. Domov smo se vrnili 26. maja – utrujeni, toda zadovoljni.

Zaključek osnovne šole smo tako preživeli res zanimivo in potovanje v Švico nam bo za vedno ostalo v spominu.

Finančno so mednarodni projekt podprli: Urad vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Občina Pesnica, OŠ Jakobski Dol, Informatika d. o. o., Najmtiskalnika.si, Marko Ornik, s. p., Družba za proizvodnjo Rams, d. o. o., Aquatehnika Jakob, d. o. o., Ekosolar Vilibald Kacijan, s. p., Ustanova Danu filantropija, Vinogradništvo Šlebinger in Vinogradništvo Šumenjak, Društvo kmečkih žena Jakob, KUD Jakob, Roman Mulec, družina Neuvirt.

Morda vam bo všeč tudi...

Prilagodi izgled strani