ŠOA – Spominjajmo se 2019 na OŠ Jakobski Dol

 V okviru projekta ŠOA – spominjajmo se, ki ga organizira Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, se je tudi naša šola udeležila prireditev v spomin na žrtve holokavsta.

Holokavst je sistem pobijanja in uničevanja različnih verskih, etičnih in narodnih skupin, predvsem Judov, ki ga je izvajala nacistična Nemčija med drugo svetovno vojno, in se je začel leta 1941 ter končal leta 1945, ko je Rdeča armada osvobodila koncentracijsko taborišče Auschwitz.

Na OŠ Jakobski Dol smo ta dogodek obeležili kot kulturni dan. Kulturni dan smo problemsko naravnali tako, da so učenci od 6. do 9. razreda prvi dve šolski uri samostojno raziskovali
6. razred je prisluhnil pripovedi o Hani Brady. Zgodbo je pripovedovala učiteljica Marjetka Berlič. Nato so ob pomoči ge. Irene Križan (predsednica Društva kmečkih žena Jakob) in učiteljice Špele Bračko pripravili obredni judovski kruh in sladico jabolka z medom. 7. razred je raziskoval življenje Judov (prehrana, obleka, praznovanja, simboli in posebnosti). 8. razred je bil razdeljen na dva dela, in sicer je en del primerjal judovsko vero s katoliško (deset zapovedi, rabin, menora, kipa), drugi del pa je raziskoval pomen pravičnikov (nejudovsko prebivalstvo, ki je reševalo Jude), kamnov spotikavcev (kamni spomina, ki se nahajajo pred domovi Judov) in genocid (sistematično uničevanje Romov). 9. razred je bil prav tako razdeljen na dva dela. Ena skupina je v računalniški učilnici pripravljala igro spomin na temo taborišč, druga skupina pa je raziskovala taborišča in življenje zapornikov. Izpostavili so življenjski zgodbi Miriam Steiner-Aviezer in župnika iz Sv. Marjete ob Pesnici (današnja Pernica) Antona Rantaše.

Sledilo je predavanje prof. Hajdinjaka (direktor Sinagoga Center judovske kulturne dediščine Maribor) na temo Mariborske žrtve holokavsta: Kohnsteini in Singerji.

Sledila je projekcija filma “Tri obljube”, ki pripoveduje o usodi judovske družine v 2. Sv. vojni v Srbiji.

Sledile so predstavitve učencev, ki so jih učenci pripravljali prvi dve šolski uri. Sledil je ogled razstave “Zvezdna proga: razstava o holokavstu”.

Na šoli smo se dostojno spomnili žrtev 2. svetovne vojne in zaključili kulturni dan z mislijo, da se kaj takega ne bi zgodilo nikoli več.
Slike iz dogodka najdete v šolski galeriji.

Koordinatorka: Mojca Križanec, prof. zgo-geo

Morda vam bo všeč tudi...

Prilagodi izgled strani